Champagne är mousserande vin eller rosévin från vindistriktet Champagne i norra Frankrike, med orterna Reims och Épernay som huvudorter för produktionen. Det är vanligt att namnet Champagne används i plagierande syfte för att marknadsföra mousserande vin från andra platser i världen. Det är däremot endast vin från distriktet Champagne i norra Frankrike som får lov att kallas Champagne i kommersiella sammanhang, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning[1].

Enligt myten var Champagne den plats där man skapade det första mousserande vinet, men bevisligen var det britterna som skapade det först mousserande vinet sex år före fransmännen[2] Champagne är den vinregion som har producerat mousserande vin under längst tid, med en oavbruten produktion ända sedan 1700-talet med samma metod Méthode Champenoise. Det är en vintillverkningsmetod då vinet jäser en andra gång på flaskan, vilket skapar högre tryck i flaskan, fler bubblor och krämigare textur. Jästfällningen ger även en tydlig ton av bröd[3].

Några kända champagnehus:

Olika typer av champagne

 
Lagringen på jästfällning ger champagne mycket av dess karaktär.

 
Dom Perignon, Moët & Chandons prestigechampagne.

Det vanligaste sortimentet av champagne brukar bestå av:

  • Standardchampagne: Även känt som standardcuvée. Husets enklaste champagne, som inte baserar sig på druvor från specifika årgångar. Oftast också husets billigaste champagne.
  • Årgångschampagne: Även känt som vintage. Tillverkas av druvmust som kommer från en och samma årgång. Dessa champagner måste lagras i minst 3 år innan buteljering. Många producenter väljer dock att lagra champagnen betydligt längre än så. Många champagnehus tillverkar årgångschampagne endast de år då förhållandena ansetts vara särskilt goda.
  • Prestigechampagne: Även känt som prestigecuvée. Oftast ett givet champagnehus dyraste champagne, också typiskt ansedd som den bästa. Prestigechampagne ges ofta ett särskilt namn för att urskilja den från husets övriga champagner, som exempel kan nämnas Dom Pérignon från Moët & Chandon och La Grande Année från Bollinger

Champagnehus (Maison de Champagne) kallas de producenter som tillverkar champagne. De flesta är medlem i ”Union de Maisons de Champagne”

Sötma/Sockerhalt

Champagne kan variera från att vara riktigt söta viner till helt torra. Sockerhalten skall anges på flaskan och de olika varianterna är:

  • doux – sötast, mer än 50 g socker per liter
  • demi-Sec – halvtorrt, 33-50 g per liter
  • sec – torrt, 17-35 g per liter
  • extra dry – ännu lite torrare, 12-20 g per liter
  • brut – nästan helt torrt, mindre än 12 g per liter
  • extra brut – helt torrt, 0-6 g per liter
  • brut nature – 0-3 g per liter (alternativa benämningar inkluderar ”brut 0”, ”brut intégral” ”non dosage” (då inget socker alls tillsätts) och ”brut 100 %”)