A

Agrafe är franska, precis som många andra vinord, och är helt enkelt hållaren av ståltråd som håller champagnekorken på plats. Den kallas också grimma.

Appasimentometoden är den process som används vid tillverkningen av framför allt Amarone, men även Ripasso och Recioto. Enligt amaronemetoden väljs mogna druvor ut, som sedan skördas och därefter låter torkas mellan 60 till 100 dagar – innan de pressas. På detta vis får vinet en djupt koncentrerad smak med ljuvlig sötma och arom.

Appellation och appellationssystemet  är en uppdelning och kvalitetsgaranti som indikerar att en produkts ursprung är från en region eller en bestämd plats, samt att dess egenskaper är exklusiva just för den geografiska omgivningen. Appellationerna visar äktheten i det geografiska ursprunget och säkerställer växtplats, godkända druvsorter, odlingsmetoder, smaksammansättningar, framställningsmetoder och alkoholhalt.

Frankrike har ytterst detaljerade och komplicerade klassificeringar med cirka 350 olika appellationer för vin. Ett exempel är att regioner som Alsace, Bordeaux och Champagne kan utgöra en appellation. Inom var och en av dessa förekommer geografiska områden vilka i sin tur kan utgöra egna appellationer. Dessa områden kan också ha ytterligare indelningar som utgör ännu distinktare appellationer.

AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) är den franska officiella appellationen för att kontrollera ursprunget av en livsmedelsprodukt. AOP gäller för livsmedel inom hela EU och samlar alla länders olika appellationer. Italienska produkter går exempelvis under benämningen DOP (Denominazione Originale Protetta) medan GU (Geschützte Ursprungsbezeichnung) gäller för Tyska produkter.

Arom är doften som kommer från själva druvan i vinet, även kallad primär doft. Aromen brukar vara extra framträdande bland unga viner och ska inte blandad ihop med bouquet. Typiska exempel på arom kan vara frukt, bär, örter och kryddor. Doftar man i glaset utan att snurra på det brukar de primära dofterna vara de man känner först.

Aromatisk används för att beskriva viner med tydlig druvkaraktär. Gewürztraminer, riesling och sauvignon blanc beskrivs ofta som aromatiska, såväl som unga viner.

Attack är det första smakintrycket som unga viner med mycket syra kan ge.


B

Balanserat innebär att syra, strävhet, fruktighet, fatkaraktär och alkohol upplevs lika tydligt. När ett vin har balanserad doft och smak brukar det kallas för elegant.

Barrique är små ekfat som rymmer mellan 225 till 228 liter vin. Barriquer är den mest använda typen av ekfat för lagring av kvalitetsvin och påverkar vinet i en större utsträckning eftersom mängden ekträ är större i relationen till mängden vin som är mindre. (I större fat sprids eksmaken på en större mängd vin vilket påverkar vinet mindre, rent tannin- och smakmässigt.)

Blend betyder att vinet görs på flera sorters druvor. Motsatsen kallas för endruvsvin, eller engelskans Varietal.

Bordsvin kan betyda två saker; kvalitet eller typ av vin. I dagligt tal syftar det på ett vin av enklare kvalitet – ett vardagsvin. Ett bordsvin lämpar sig bra till mat, överstiger inte 16 procents alhoholhalt och är heller aldrig mousserande.

Inom EU är det istället en reglerad kvalitetsklass där bordsvin är den lägsta. På bordsvin uppges inte druva eller ort – bara land, exempelvis ”franskt bordsvin”. Den engelska benämningen är Table Wine, medan man kallar det vino de mesa i Spanien, vin de table i frankrike och vino da tavola i Italien – för att nämna några.

Botrytis cinerea, även kallat ädelröta, är en gynnsam svamp som angriper vindruvorna då vädret växlar mellan fukt och solsken. Botrytisen angriper druvornas skal och gör att druvan skrumpnar ihop. Detta i sin tur förändrar smaken och gör att socker och aromämnen blir mer koncentrerade. Typiska viner där Botrytis fått ge karaktär är bland annat vita, söta dessertviner av ungerska tokajer, franska sauternesviner samt tyska och österrikiska Trockenbeerenauslese.

Om förhållandena är för fuktiga kan blåmögel bildas. Blå druvsorter är i känsligare för fukt än gröna druvsorter, vilket också är orsaken till att ädelsöta viner över lag är vita. Botrytis förekommer dock när blå druvor torkas efter skörd – som när man gör Amaroneviner enligt appassimentometoden.

Bouquet är den doft som vinet utvecklar med tiden, även kallad sekundär. Exempel på dofter kan vara tjära, vanilj, kola, stall med flera. Generellt brukar aromen dominera hos unga viner, medan äldre viner har mer bouquet.


C

Charmatmetoden, också kallad Cuve Close, är en metod för att göra mousserande vin och innebär att vinet blandas i en trycktank av rostfritt stål tillsammans med socker och jäst. När sockret omvandlats till alkohol och koldioxid, filtreras jästen bort och vinet tappas på flaska. Metoden används framförallt i Italien, bland annat för att göra prosecco.

Cuvee är en term som förklarar att vinet är en druvblandning, snarare än ett vin gjort på en sorts druva, så kallat endruvsvin.

I Champagne representerar en cuvée också de första litrarna druvmust som pressas från en sats på 4000 kilo vindruvor. De första 2,050 litrarna kallas för marc, medan de följande 500 litrarna kallas för taille, vilket betyder ”svansen”. Svansen sägs ge grövre viner, därför använder många champagnetillverkare använder endast druvmusten från cuvéen i sin produktion.

Det finns även viner som har cuvée utsatt på etiketten. Detta är ingen reglerad betydelse utan är snarare i marknadsföringssyfte eller för att beteckna att vinet är av särskilt hög kvalitet.

Cuve Close, är samma sak som charmatmetoden.


D

Degorgering är det sista momentet vid champagnetillverkningen. Flaskan vänds och skakas lätt för att flytta jästfällningen från botten till flaskans hals. Därefter kyls halsen så att jästfällningen fryser till en klump. När flaskan sedan öppnas skjuts fällningen ut av trycket i flaskan. Flaskan fylls på med den saknade volymen och förses med ny champagnekork och grimma. Det datum som står utskrivet på flaskan är då degorgeringen av vinet skedde.

Dekantering är när man häller över vinet till en karaff. Då vinet cirkulerar ner i dekanteringskaraffen luftas det och bottensatsen kan avskiljas.

Depå består av tanniner och är bottensatsen i vinflaskan eller på tanken.


E

Ekchips är rostade pellets av amerikansk eller fransk ek som läggs i jästanken. Denna metod används vid framställning av en del budgetviner för att få ner priset.

Eldigt betyder att vinet har en framträdande smak av alkohol.


F

Fatkaraktär När vin lagras eller jäser på ekfat bidrar träet med doft och smak som kallas för fatkaraktär eller fatton. Smaken påminner om nysågat virke, vanilj eller smörkola.

Fermentering är samma sak som jäsning av vin.

Fruktdrivet innebär att vinet odlas med tonvikt på frukt- och bärsmaker. I det färdiga vinet kan man tydligt känna inslag av frukt och fruktsyra.

Fruktigt innebär att man kan känna tydliga inslag av frukt och fruktsyra. Några exempel är röda viner med inslag av mörka bär, plommon, körsbär. Bland de vita kan det vara smak av äpple, citrus, krusbär. Ordet används för det mesta om yngre viner.

Fylligt kan beskrivas som vinets tyngd i munnen och innebär att det har hög en smakkoncentration – lite som outspädd saft. Fylliga viner kan även ha tydligt robust karaktär och påtaglig garvsyra.


G

Gamla Världen – Europa med länder som Frankrike, Italien och Spanien har producerat vin i flera hundra år och kallas därför ”gamla världen”. För Nya Världen, se längre ner.

Grimma är hållaren av ståltråd som håller champagnekorken på plats. Den kallas också Agrafe, vilket är franska.


K

Kallmacerering innebär att man vid mycket låg temperatur låter den första pressade druvmusten ligga kvar i tanken för att dra tillsammans med skaldelarna innan musten tappas över till jäskaret. Kallmacerering brukar göras runt +6-10°C.

Kallmacerering gör att fler fina smakämnen löses ut i musten utan att ge garvsyror. Vid första pressen har ingen alkohol ännu hunnit bildas i druvmusten. Alkohol löser garvsyror, men eftersom det ännu inte bildats någon alkohol, och temperaturen då är låg, kommer inga sträva garvsyrorna att lösas upp i druvmusten.


Klassificering
 innebär i vinsammanhang att vinet produceras enligt särskilda regler. Olika länder har olika klassificeringar – exempelvis Italien med IGT, DOC, DOCG osv. Olika klassificeringar reglerar också olika saker – exempelvis att vinet måste framställas på särskilt vis, att det måste komma från en specifik region, innehålla särskilda druvor, en viss alkoholprocent osv. När vinet uppfyller dessa krav får det sin klassificering.

Kryddigt Viner med mycket smak kan beskrivas som kryddiga. Några exempel på kryddig smak kan vara lagerblad, peppar och kryddnejlika.

Komplext innebär att finns så många olika aromer i vinet att det ger nya intryck varje gång man doftar eller smakar på det.

Kropp innebär att vinet är fylligt (se fylligt).


L

Längd handlar inte om tid, utan snarare om avstånd. Längd beskriver om ett vin smakar hela vägen från början på tungan till slutet mot svalget. Enklare viner har en tendens att ge smak längst fram, för att sedan dö ut mot mitten, och sedan återkomma längst bak i munnen. Andra viner kan ge mer smak på tungans sidor och ut mot kinderna. Högklassiga viner ger en jäms smak hela vägen genom munnen utan några hopp.

Läskedrycksmetoden är den enklaste metoden för att göra bubblande vin och innebär att man tillsätter kolsyra till vinet. Med läskedrycksmetoden får man inga jästceller som måste avlägsnas efter jäsningen eftersom ingen jäst tillsätts.


M

Maceration innebär att krossade druvskal, druvkärnor och stjälkar ligger kvar i druvmusten när jäsning sker. Detta gör man för att tanniner, smakämnen och färgämnen ska lakas ur i vinet. Det här är en viktig process när man gör rött vin, men även vitt vin och rosévin kan gå igenom denna process, då under en mycket kortare tid.

Malolaktisk jäsning innebär att mjölksyrabakterier omvandlar den vassa äppelsyran i vinet till mjukare mjölksyra. Detta görs oftast som en andra jäsning efter den första. En malolaktisk jäsning görs vanligvis av röda viner men kan också göras på vita viner – exempelvis om man ska göra en smörig chardonnay.

Mineralitet eller mineraligt är ord som dykt upp på senare år. Smak och doft kan beskrivas som sten, eller poetiskt nog som regn på en sommarväg – dessa adderar skärpa till vinet. Flera teorier gör sig gällande; en del tror att denna karaktär kommer från jordmånen, medan andra anser att jordens smak inte kan ta sig från marken, genom druvstocken upp till druvan – och istället uppstår denna karaktär vid själva vinmakningen.

Mousse bubblorna i champagne. Den kallas också för bornyr.


N

Naturvin är vin som endast görs på druvmust och som jäser på sin egen naturliga jäst. Inget är tillsatt är eller borttaget. Naturvin kan jämföras med opastöriserad mjölk. Idag finns ingen övergripande certifiering eller organisation som bestämmer vad ett naturvin är. Naturvin ska helst göras på ekologiska eller biodynamiskt odlade druvor. Själva vinet jäser på den naturliga jäst som finns på druvornas skal – istället för tillsatt, odlad fabriksjäst. Förutom att inte tillsätta någon jäst ska varken socker, syra eller tanniner tillsättas i vinet, såväl som några andra tillsatser.

Nya Världen – Till nya världen räknas vinländer så som Sydafrika, Australien, Nya Zeeland samt Nord- och Sydamerika. De flesta länderna utanför Europa, Mellanöstern undantaget, räknas till Nya Världen. Europa med länder som Frankrike, Italien och Spanien har producerat vin i flera hundra år och kallas därför ”gamla världen”.


P

Prosecco är ett mousserande vin som görs i Italien. Prosecco finns i två varianter; frizzante, som är svagt bubblande, och spumante som har kraftigare bubblor. Jäsning av prosecco sker i kar av rostfritt stål enligt den så kallade charmatmetoden. Detta i sin tur gör tillverkningen snabbare, vilket leder till den positiva effekten att prosecco går att hitta till ett lägre pris än en champagne.


S

Smakbrygga är att addera en smak för att få vin och mat att matcha. Om ett vin exempelvis blir för strävt till maten kan man lägga till syrlighet eller sälta i form av vinäger eller vanligt salt. På så vis dämpar man strävheten i vinet. I detta fall är vinägern eller saltet en smakbrygga.

Stramt innebär att vinet är strävt och friskt. Gommen känns torr och tandköttet strävt av strama viner. Med lagring minskar stramheten i vinet.

Strävt Röda viner med mycket garvsyra eller tanniner upplevs som sträva i munnen.

Syltigt Viner med mycket sötma och smak av bär brukar beskrivas på detta vis. Tonen påminner snarare om just mer sylt än färska bär.


T

Tanniner är de garvsyror som utvinns ur druvskal, kärnor och stjälkar. Tanninerna ger vinet dess strävhet och tillhör den kemiska ämnesgruppen polyfenoler. Dessa innehåller antioxidanter, som har en skyddande effekt på kroppens celler.
Läs mer om tanniner.

Terroir är druvans växtplats och dess påverkan på det färdiga vinet. Läs mer om Terroir.


U

Ursprungstypisk innebär att vinet har smak och doft som är karakteristisk för ett visst ursprung/distrikt.


V

Varietal är det engelska ordet för endruvsvin, det vill säga vin gjort på endast en sorts druva. Motsatsen till endruvsvin kallas för blend.

 Véraison är när vindruvorna mognar och skiftar färg.

Vinifiering är när druvor blir till vin. Helt enkelt tillverkningsprocessen av vin.


Ä

Ädelröta (se Botrytis).