Röda druvor:

Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon ger kraftiga, fylliga viner med mycket fruktighet och mycket tanniner. Typiskt för druvan är smak av svarta vinbär.

Pinot Noir
Pinot Noir ger tunnare viner som ändå har kraftig smak. Typiskt är smak av röda bär som tranbär, hallon och smultron. Vinerna är rätt fruktiga men har ofta rätt mycket tanniner.

Merlot
Merlot ger mjuka, fruktiga och medelfylliga viner.

Syrah
Syrah ger intensiva, tjocka, mjuka och lätt kryddiga viner.

Tempranillo
Tempranillo ger rätt fylliga viner med fruktighet men också smak av jord och sand och rätt mycket tanniner.

Vilka druvor passar till vilka maträtter?
Kolla vår tabell: Druvor och maträtter (PDF-fil).
(Expert: Noora Bouix)

4 vanliga druvsorter

  • Cabernet SauvignonVärldens mest kända och odlade druva, Cabernet Sauvignon är druvas som anpassar sig till många olika klimat och jordmåner. Druvan i sig är liten och tjockskalig och ger mörkt röda viner med karaktäristiskt smak.Odlas mest: Cabernet Sauvignon odlas över hela världen. Klassiska Bordeauxviner är oftast en blandning av Cabernet Franc, Merlot och Cabernet Sauvignon men i andra delar av Frankrike, Australien, Sydafrika och USA finns viner som enbart är gjorda av Cabernet Sauvignon.Smak: Ofta sträva viner med hög fruktsyra och inslag av svarta vinbär, ceder (blyertspenna) och gräs. Viner som lagrats på ekfat har toner av vanilj eller kaffe. Viner som gjorts i varma länder är ofta fruktiga med många smaker.Passar till: De flesta Cabernet Sauvignonvinerna kräver mat för att komma till sin rätt. Vinerna passar till många olika kötträtter såväl lamm som nötkött och till alla former av tillagning,  gryta, stekt, eller grillat. Det är bra att tänka på att vinet ofta har en hög strävhet och maten behöver anpassas så att strävheten mildras.
  • Syrah/ShirazAv druvan Syrah som den kallas i Europa eller Shiraz som den heter i Australien, Chile och USA görs allt från eleganta Rhone-viner med stor stramhet och elegans till fylliga och fruktiga viner från exempelvis varma Australien.Odlas mest: Druvan är inte särskilt kräsen vad gäller odlingsförhållanden, den trivs i allt från lerhaltig jord till väldränerad jordmån med både små och stora stenar som exempelvis i Rhonedalen. Druvan Syrah odlas mest i Frankrike i Rhonedalen och söderut mot Provence och Languedoc-Rousillon. Shiraz har också stor utbredning i Australien samt förekommer i både Chile, Sydafrika, USA och Argentina.Smak: Beroende på odlingsplats varierar smaken i Frankrike och främst i Rhone-dalen blandas alltid Syrah med andra druvor. Vinerna är stora med mycket doft och smak av viol, körsbär, örter (timjan, rosmarin), nejlika, finsmakarna kan ofta känna en svag rökig ton.I varmare odlingsområden som Australien och Chile är vinerna fylligare ofta lite sötare och har toner från körsbär, jordgubbar, hallon och ofta lite söt lakrits. Passar till: Eleganta viner från Rhone passar till rätter med mycket smak som kötträtter av viltkött. Vinerna från Australien och Argentina är suveräna till grillat kött.
  • Pinot NoirDruvan på modet sedan faktiskt flera år nu, det går inte längre att säga att det endast är en trend utan druvan har förankrat sin plats som en av de mer populära druvorna. Viner gjorda på Pinot Noir kan smaka helt olika beroende på var de är odlade och tillverkade. Druvan ingår som en av de två (!) blåa druvorna i Champagne, den andra är Pinot Menuier och den vita druvan är Chardonnay. I Tyskland kallas druvan Spätburgunder.Odlas mest: Pinot Noir odlas spritt över hela vinvärlden, många tänker på Pinot Noir och Bourgogne som en gång var urtypen för Pinot Noir, det är dock länge sedan och vin av Pinot Noir från både Washington State och Kalifornien i USA och Nya Zeeland har på senare år fått stor uppmärksamhetSmak: Doft och smak avgörs helt var vinet odlats, toner som ofta kommer tillbaka är dock hallon, jordgubbar, svamp, ibland lite skogig doft och om vinet lagrats på ekfat naturligtvis vaniljtoner.Passar till: Vinet passar till många rätter både kött och även fisk. Ett lättare Pinot Noirvin till grillad lax är ofta en bra kombination. Stramare Bourgogneviner passar bättre till klassiska rätter från Bourgogne t ex Boeuf Bourgogne eller coq au vin.
  • TempranilloKärt barn har många namn. Tempranillo är druvan som odlas stort i både Spanien och Portugal och den har många namn. Somliga hävdar att det verkligen är olika druvsorter medan andra säger att druvan är densamma. Några namn som används i Spanien är: Tinto Fino, Tinto del Pais, Tinto de Toro, Cencibel och i Portugal ofta Tinta Roriz och den är en av de viktigaste druvorna i portvin. Tempranillo blir oftast inte bra ensam utan blandas ofta med Garnacha som i området Rioja.Odlas mest: Tempranillo odlas mest i Spanien och Portugal. Vin från Rioja är alltid gjort mer eller mindre av druvan Tempranillo.Smak: Viner av Tempranillo som inte lagrats länge är saftiga har ofta toner av jordgubbar, björnbär, körsbär, hallon och plommon, beroende på tillverkning och hur lång tid vinet lagrats samt med eller utan ek så kommer olika nyanser fram som kaffe, torkad frukt och kryddighet.Passar till: Viner med blandningar där Tempranillo ingår passar till alla sorters kötträtter som har lite smak. Den ofta höga syran gör att kombinationen med något salt blir bra som till exempel tapas ofta har.